Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Povodně 2002

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Obyvatelé České republiky se stali v srpnu 2002 svědky nejničivější povodně v České republice za posledních dvě stě let. Meterologové už na začátku srpna varovali před velkými srážkovými mraky nad jihem republiky, které hrozily vydatnými srážkami. Lidé se tedy připravovali na velkou vodu, ale nikdo nepočítal s tím že tato povodeň se přežene přes jihočeské vesničky, které ji budou stát v cestě, tak ničivě jak se tomu stalo.

Přes noc se hladina řek několika násobně zvýšila a zaplavila přilehlé okolí. Voda se valila přes pole, vesnice i přes velká města jako jsou Plzeň, České Budějovice nebo Praha. Během několika hodin se staly několika miliardové škody na polích zemědělců, domech obyvatelstva přilehlých u řek, ale i na pramatkách, kde je škoda nevyčíslitelná. Lidé, kteří měli ve svých domech všechen svůj majetek mohli jen pozorovat na televizních obrazovkách z evakuačních center, jak jim mizí před očima. Když se povodňová vlna dostala k Praze odborníci ujišťovali obyvatelé, že jsou na velkou vodu připraveni, ale i přes to museli tisíce lidí opustit své domy a žít několik dní v evakuačních centrech. Povodeň také způsobila velké kolapsy v dopravě. Tou dobou měla Vltava průtok asi 5000 000 litrů za sekundu Největší škoda asi vznikla v pražském metru, kde škody přesáhly dvě miliardy korun. Dále voda postupovala na sever, kde bylo ohroženo několik dalších měst a vesnic. Například Děčín a Ústí nad Labem.
V Neratovicích v ústeckém kraji uniklo ráno 15. srpna z chemického závodu Spolana 81 tun chloru a z toho 80 tun se dostalo do vody a 1 tuna unikla do ovzduší. Nebezpečný chlor naleptává kůži a vytváří do ní nehezké vyžrané díry, a při dýchání kontaminovaného vzduch může dojít k naleptání sliznic a plící. K druhému úniku chloru došlo 23. srpna večer.
Spolana se po celou dobu úniku snažila přeměnit zbytky chloru na neškodný chlornan. Spolana ujišťovala obyvatele zasažených obcí, že množství uniklého chloru je v normě, ale nezávislý test naměřil až třikrát větší hodnoty, než jsou povolené normy.

Všech deset krajů zasažených povodněmi mělo na sečtení škod po skončení nouzového stavu sedm dní, ale do této lhůty to stihly jen dva kraje a to Jihočeský a Plzeňský. Když se o této katastrofě dozvěděla Evropská unie přislíbila České Republice finanční pomoc ve výši 1,7 miliardy korun. Jinak po celé české republice probíhají sbírky a humanitární akce na pomoc pro místa zasaženými povodněmi.

Povodně zasáhli také sport, zatopené tenisové kurty, fotbalové a atletické stadiony nebo plavecké stadiony se budou ještě dlouho opravovat.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT